Fotocollectief Passion exposeert

View Calendar
27/11/2022 - 11/02/2023 Gehele dag
Kopermolen Vaals
Phone:+31 (0)43 306 46 68
Address: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, 6291 AT Vaals

 

Fotocollectief “Passion”

Passion, vind haar oorsprong in 2013, drie fotografen die net hun fotografieopleiding hebben afgerond plaatsen een oproep via sociale-media op zoek naar gelijkgezinden om invulling te geven aan hun gezamenlijk passie. Inmiddels telt de groep 7 leden waarvan er 6 deelnemen aan deze expositie.

Het is een gemêleerd gezelschap. Zowel beroepsmatig als ook in de benadering van fotografie is de groep zeer divers. Deze diversiteit is het gevolg van verschillende opleidingen en interesses in de fotografie en uiteraard het gevolg van persoonlijkheid. Dat maakt dat de leden elkaar telkens opnieuw inspireren en versterken. 

De getoonde werken variëren van, bijzonder toegepaste technieken, subtiele en minder subtiele verwijzingen naar actuele maatschappelijke kwesties, beelden van cultureel erfgoed uit de regio tot foto’s waarin de fotograaf zijn eigen gevoelens en gedachten in beeld brengt. Ondanks dat de foto’s niet in één thema zijn onder te brengen zijn ze als enkele foto of kleine serie herkenbaar per fotograaf.

 

Mauriel Schoenmaekers

 

 

 

 

 

Zijn vrij werk bestaat uit poëtische beelden die aangevuld worden met teksten. Een dromer. Zwart- wit beelden hebben vaak zijn voorkeur. De verwondering over de gewone dingen van elke dag. Beelden en gevoelens in zijn hoofd visualiseren.

Jos Einmahl

In zijn foto’s wil hij de aandacht van de kijker vasthouden door details die verwijzen naar de actualiteit of maatschappelijke problemen. Zijn foto’s kunnen voor een individu confronterend zijn. Ook minimalistische foto’s zijn onderdeel van zijn oeuvre. Kleur vindt hij vaak afleiden van de diepere achtergrond. Daarom is het meeste van zijn werk in zwart / wit uitgevoerd. Zijn hoofdmotief wordt kracht bijgezet door de randzaken in nagenoeg zwart weer te geven  

Jeannie Bischoff

De alledaagse dingen zijn over het algemeen het speelveld in haar fotografie. Ze zoekt telkens de uitdaging om in haar foto’s het gevoel en het moment te vangen. Uitgangspunt voor haar is dat een foto je moet raken.

Eric Bleize

Fotograaf Eric Bleize is een beeldmaker met oog voor sfeer, detail en compositie. Door het maken van beelden probeert hij de schoonheid van het alledaagse vast te leggen en zijn verwondering over te brengen op de kijker. Zijn werk in de Kopermolen zal voornamelijk bestaan uit meervoudige samengestelde opnames. In zijn klokkenserie probeert hij hiermee het verstrijken van de tijd te verbeelden. In zijn serie ‘rondje kunst’ gebruikt hij deze techniek om de absurditeit van de overmatige interesse in bekende kunstwerken te tonen. Multiple exposure gebruikt hij ook in zijn architectuurfoto’s, om een gebouw terug te brengen tot zijn essentie.

Henk Valkenberg

Van kleins af aan verbonden met de natuur en geboeid door fotografie. Zijn maatschappelijke loopbaan kenmerkte zich door kleurloosheid, hij was namelijk stukadoor. Het kleurenpalet van de natuur was iets wat hij elke dag miste in zijn werk. 

In zijn foto’s is de verbinding met de natuur dan nu ook telkens terug te vinden. In de kleuren, vormen, stilte en het licht vindt hij de rust die hem tot een gepassioneerd fotograaf heeft gemaakt. 

 

 

Henk Valkenberg

Van kleins af aan verbonden met de natuur en geboeid door fotografie. Zijn maatschappelijke loopbaan kenmerkte zich door kleurloosheid, hij was namelijk stukadoor. Het kleurenpalet van de natuur was iets wat hij elke dag miste in zijn werk. 

In zijn foto’s is de verbinding met de natuur dan nu ook telkens terug te vinden. In de kleuren, vormen, stilte en het licht vindt hij de rust die hem tot een gepassioneerd fotograaf heeft gemaakt. 

Jo Fonsear

Als fotograaf is hij vooral geïnteresseerd in mens en natuur.

Straatfotografie geeft elke keer een nieuwe beleving, een nieuwe emotie.

Maar ook het menselijk ingrijpen in de natuur is boeiend. Soms levert dit verstilde beelden op, dan weer een bankje om uit te rusten, te mijmeren. Altijd een bron om verder te verkennen, nooit vervelend, altijd verrassend.

                                           

Related upcoming events

  • 13/09/2024 - 03/11/2024 Gehele dag
    BredaPhoto Festival 2024: Journeys
    Het BredaPhoto Festival keert op 13 september 2024 terug met het thema Journeys, de reis als metafoor voor een levensveranderende ontwikkeling. Of het nu gaat om een psychologische zoektocht naar de eigen identiteit en een betekenisvol leven, of een intens fysieke reis op zoek naar vrijheid en simpelweg overleven, het zijn deze en andere verhalen die de elfde editie van BredaPhoto invulling geven. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de line up. Met trots maakt BredaPhoto nu alvast de eerste drie namen bekend: Rosângela Rennó, Tina Farifteh en Mounir Raji.

    In co-productie met de Grote Kerk Breda brengt BredaPhoto in het hart van de stad een ‘site-specific’ solotentoonstelling van de Braziliaanse kunstenaar Rosângela Rennó (1962). Hiervoor verdiept Rennó zich in de historie van de Grote Kerk en presenteert dit nieuwe werk in combinatie met bestaand werk. Rennó is een gevierd kunstenaar met een carrière die meer dan 40 jaar werk omvat. Afgelopen zomer ontving ze de prestigieuze Women in Motion award op het fotofestival Les Rencontres d’Arles in Frankrijk. In Nederland en Noord-Europa is zij wellicht minder bekend. Na de editie van BredaPhoto volgend jaar, zal dit ongetwijfeld anders zijn.

     

    Ook de Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh (1982) maakt speciaal voor Journeys nieuw werk. Farifteh toont Tina in Sexbierum, een multimediaal project over haar zoektocht naar haar plek in de wereld. Die zoektocht brengt haar naar Friesland, het dorpje Sexbierum en de Sedyk. Het is een persoonlijk verhaal dat tegelijkertijd universele thema’s als ontworteling, de zoektocht naar een thuis en de liefde voor het landschap en de elementen verbeeldt. Tina in Sexbierum is een co-productie van BredaPhoto en Prospektor en komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds en Stichting Forhanna.

     

    Mounir Raji (1982) brengt met zijn project Dreamland een ode aan het Marokko van zijn dromen. Hij portretteert het land waar zijn familie vandaan komt en waar hij zelf, geboren en opgegroeid in de Zaanstreek, vanaf zijn vroegste jeugd de zomers doorbracht. Mounir Raji vangt zijn tweede thuis in de kleuren van de late zomerzon. Hij toont zijn herinneringen aan warm weerzien met familie, oneindig buiten kunnen spelen en gevoelens van vrijheid, vertrouwen en hoop. Zijn foto’s roepen een verlangen op naar het land dat eigenlijk niet bestaat. “Het is mijn eigen geromantiseerde kijk”, aldus Raji.

     

     

    Reis door de stad

    Naast deze eerste drie namen toont BredaPhoto nog tientallen andere internationale fotografen en kunstenaars én tien jonge talenten die deelnemen aan het BredaPhoto International Talent Programme. De jonge talenten zijn zij aan zij met de gevestigde namen op verrassende locaties in Breda te zien. Samen brengen al deze makers een breed scala aan werk, van documentairefotografie tot interdisciplinaire installaties en videowerken. Daarnaast zoekt BredaPhoto actief de samenwerking op met andere culturele instellingen in de stad en zullen er tijdens het festival, rond het thema Journeys, activiteiten plaatsvinden op het gebied van onder andere podiumkunsten, letteren, erfgoed en film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!