Portretten van hier / 1955 – 1966

View Calendar
13/11/2022 - 16/04/2023 Gehele dag
Centre Céramique
Phone:043 350 5600
Address: Avenue Ceramique 50, 6221 KV Maastricht

Fototentoonstelling Frans Grummer

Portretten van hier / 1955 - 1966 van Frans Grummer in Centre Céramique.
In deze fototentoonstelling staan portretten van mensen uit Maastricht en omstreken centraal. Je bent van harte welkom om deze bijzondere collectie pasfoto's en portretten te komen bekijken in Centre Céramique in Maastricht.

De wereld van Frans Grummer

Frans Grummer (1924-2021) bouwde in zijn carrière als fotograaf een indrukwekkend archief op. Hij was bijzonder trots op zijn reclamefoto’s voor klinkende namen zoals Artifort, Mosa en Sphinx. Maar een groot deel van zijn werk bestond uit de pasfoto’s en portretten die hij in zijn fotostudio aan het Vrijthof maakte. Hier verschenen alle denkbare rangen en standen voor zijn lens. Van notabele tot fabrieksarbeider. In de tentoonstelling wordt een selectie van de in totaal 4.000 portretten uitgelicht.

Van negatief naar digitaal

André Terlingen werd door Grummer gefotografeerd toen hij anderhalf was. Als volwassene en collega-fotograaf wordt hij geraakt door de impact van het uitgebreide archief. Hij besluit het zichtbaar te maken, als cadeautje voor de stad. In 2018 begon hij daarom – toen nog met hulp van Frans – met de digitalisering van het archief. Deze tentoonstelling en het bijbehorende boek zijn daar het resultaat van.

 

Related upcoming events

  • 13/09/2024 - 03/11/2024 Gehele dag
    BredaPhoto Festival 2024: Journeys
    Het BredaPhoto Festival keert op 13 september 2024 terug met het thema Journeys, de reis als metafoor voor een levensveranderende ontwikkeling. Of het nu gaat om een psychologische zoektocht naar de eigen identiteit en een betekenisvol leven, of een intens fysieke reis op zoek naar vrijheid en simpelweg overleven, het zijn deze en andere verhalen die de elfde editie van BredaPhoto invulling geven. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de line up. Met trots maakt BredaPhoto nu alvast de eerste drie namen bekend: Rosângela Rennó, Tina Farifteh en Mounir Raji.

    In co-productie met de Grote Kerk Breda brengt BredaPhoto in het hart van de stad een ‘site-specific’ solotentoonstelling van de Braziliaanse kunstenaar Rosângela Rennó (1962). Hiervoor verdiept Rennó zich in de historie van de Grote Kerk en presenteert dit nieuwe werk in combinatie met bestaand werk. Rennó is een gevierd kunstenaar met een carrière die meer dan 40 jaar werk omvat. Afgelopen zomer ontving ze de prestigieuze Women in Motion award op het fotofestival Les Rencontres d’Arles in Frankrijk. In Nederland en Noord-Europa is zij wellicht minder bekend. Na de editie van BredaPhoto volgend jaar, zal dit ongetwijfeld anders zijn.

     

    Ook de Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh (1982) maakt speciaal voor Journeys nieuw werk. Farifteh toont Tina in Sexbierum, een multimediaal project over haar zoektocht naar haar plek in de wereld. Die zoektocht brengt haar naar Friesland, het dorpje Sexbierum en de Sedyk. Het is een persoonlijk verhaal dat tegelijkertijd universele thema’s als ontworteling, de zoektocht naar een thuis en de liefde voor het landschap en de elementen verbeeldt. Tina in Sexbierum is een co-productie van BredaPhoto en Prospektor en komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds en Stichting Forhanna.

     

    Mounir Raji (1982) brengt met zijn project Dreamland een ode aan het Marokko van zijn dromen. Hij portretteert het land waar zijn familie vandaan komt en waar hij zelf, geboren en opgegroeid in de Zaanstreek, vanaf zijn vroegste jeugd de zomers doorbracht. Mounir Raji vangt zijn tweede thuis in de kleuren van de late zomerzon. Hij toont zijn herinneringen aan warm weerzien met familie, oneindig buiten kunnen spelen en gevoelens van vrijheid, vertrouwen en hoop. Zijn foto’s roepen een verlangen op naar het land dat eigenlijk niet bestaat. “Het is mijn eigen geromantiseerde kijk”, aldus Raji.

     

     

    Reis door de stad

    Naast deze eerste drie namen toont BredaPhoto nog tientallen andere internationale fotografen en kunstenaars én tien jonge talenten die deelnemen aan het BredaPhoto International Talent Programme. De jonge talenten zijn zij aan zij met de gevestigde namen op verrassende locaties in Breda te zien. Samen brengen al deze makers een breed scala aan werk, van documentairefotografie tot interdisciplinaire installaties en videowerken. Daarnaast zoekt BredaPhoto actief de samenwerking op met andere culturele instellingen in de stad en zullen er tijdens het festival, rond het thema Journeys, activiteiten plaatsvinden op het gebied van onder andere podiumkunsten, letteren, erfgoed en film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!