Wires Crossed

View Calendar
15/04/2023 - 17/09/2023 Gehele dag
Bonnefanten Museum Maastricht
Phone:043-3290190
Address: Avenue Ceramique 250 6221 KX Maastricht
15 april 2023 - 17 september 2023

Van triomfen, rampen, verveling, zelfmedicatie, toxic masculinity tot opoffering. Ed Templeton (1972, Garden Grove, Californië), een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden, fotografeerde vanaf 1995 zijn omgeving, vrienden en skate avonturen. Het werd zijn levenswerk. Zijn foto's overstijgen het autobiografische en tonen het skateboarden van 1995 tot ongeveer 2012 als een unieke subcultuur.

Ed Templeton, Mike Maldonado, 1998

Ed Templeton, Mike Maldonado, 1998 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

“De titel Wires Crossed komt voort uit mijn overtuiging dat je als skateboarder een kronkel (crossed wires) in je hersens moet hebben,” zegt Ed Templeton. “Ik bedoel dat heel positief: skateboarden is een fysiek veeleisend staaltje performancekunst, dat wordt beoefend als reactie op en vaak met trotsering van een architecturale ruimte en de objecten daarin. Het is vluchtig. Daarom is fotografie nodig: het vangt de essentie.”

Templeton deelt in Wires Crossed alle aspecten van zijn leven en die van zijn vrienden en collega’s. “Het leek niemand iets uit te maken dat ik foto’s maakte,” zegt hij terugkijkend. Op de lange tournees verkenden ze hun eigen grenzen, zowel fysiek als mentaal. De foto's gaan over het schemergebied tussen adolescentie en volwassenheid. Grappen, gebroken botten, verveling, ruzies en seks. Met zijn gedetailleerde beeldverslagen, net voordat mobieltjes en social media de samenleving voorgoed zouden veranderen, geeft hij de skateboarders een gezicht.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met memoires, die het skaten als subcultuur tussen 1995 en 2012 in beeld brengen. Het boek bevat tekeningen en foto’s, al dan niet beschilderd en voorzien van tekst. Het kunstenaarsboek wordt uitgegeven door Aperture, is Engelstalig en verkrijgbaar in de Bonnefanten museumshop en bij online boekwinkels. Prijs: 55 euro. ISBN: 9781597115360.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!