Foam presenteert The Beautiful and the Sinister, een tentoonstelling van een van de meest geprezen Britse fotografen, Bill Brandt (1904-1983). De tentoonstelling toont de relatie tussen het werk van de fotograaf en de kunst van de Europese avant-garde, in het bijzonder het surrealisme. Brandt had een blijvende fascinatie voor het vreemde. Dit kenmerkt zijn werk, van zijn vroegste foto’s in de jaren dertig, gemaakt toen hij nog een amateur was, tot zijn portretten en naakten in latere jaren. De tentoonstelling in Foam laat zien hoe het sinistere (in het Duits: ‘unheimlich’) zich manifesteert in zowel zijn fotojournalistieke werk als zijn artistieke fotografie.

In zijn werk uit de jaren dertig benadrukte Bill Brandt de sociale ongelijkheid in Engeland in die tijd. Met behulp van zijn familiecontacten slaagde hij erin om de extreme contrasten tussen arm en rijk in de Britse samenleving te visualiseren. Het meest innovatief was Brandt echter in zijn fotografische experimenten met naakten. Deze foto’s hebben een grote symbolische betekenis, veelal gerelateerd aan elementen uit de psychoanalyse en het surrealisme. Denk aan sterke lichtcontrasten en ontsnappingssymbolen zoals schilderijen, spiegels en deuren en ramen. Sterk vernieuwend was ook zijn gebruik van een groothoeklens, waarmee hij het naakt een nieuwe vorm en perspectief gaf.
FOTOTENTOONSTELLING
REFRAMED BY LORAINE BODEWES
Retrospective of 15 years of TEFAF
27 November 2021 to 27 March 2022 Centre Céramique, Maastricht
Loraine Bodewes has been taking photographs at TEFAF, the world-famous art fair in Maastricht, for more than fifteen years. She records judges, exhibitors, eccentric art connoisseurs and flamboyant visitors. Her photos reveal her love of beauty, along with a quirky perspective and humour. In 2004, Loraine won the Silver Camera for her work on TEFAF in the art and culture category. Four years later, she won third prize with other work covering the art fair.
Loraine Bodewes volgde haar opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (België) en sinds 2002 is zij werkzaam als freelance fotograaf. Met haar werk over The European Fine Art Fair (TEFAF) won ze in 2004 de Zilveren Camera in de categorie kunst, cultuur, architectuur en techniek. Vier jaar later won ze met een serie over TEFAF nog eens de derde prijs in de categorie kunst, cultuur en entertainment.
In het werk van Loraine ontdek je vaak tegenstellingen. Een van de foto’s van het laatste jaar is het beeld van een chique geklede, oudere dame die op haar Nike sneakers een schilderij bewondert. Loraine: ‘TEFAF is echt iets heel bijzonders. De grandeur, het publiek, het internationale. Ieder jaar ben ik weer verrast. Het is voor mij dan ook onmogelijk om zonder mijn camera over de beurs te lopen.’
Dat ze nu de meest aansprekende beelden van de afgelopen vijftien jaar in een overzichtstentoonstelling mag laten zien, beschouwt ze niet alleen als een eer, maar ook als iets moois voor Maastricht. ‘TEFAF brengt de stad veel.’
27 NOVEMBER – 27 MAART
Keurmeesters, standhouders, excentrieke kunstkenners en flamboyante bezoekers. Loraine Bodewes fotografeert ze al ruim vijftien jaar op de wereldberoemde en toonaangevende kunstbeurs TEFAF. Centre Céramique exposeert een overzicht van haar werk. Een oogstrelende verzameling beelden die de kijker telkens verwondert.

WORLD PRESS PHOTO-TENTOONSTELLING 2021
STORIES THAT MATTER
TENTOONSTELLING / VRIJDAG 15 OKTOBER T/M ZATERDAG 6 NOVEMBER 2021
Centre Céramique is verheugd deze wereldwijd bekende expositie voor persfotografie dit jaar weer aan het publiek te mogen tonen. Ieder jaar trekt de World Press Photo-tentoonstelling, alleen al in Maastricht, rond de 10.000 bezoekers in amper drie weken tijd.
De World Press Photo 2021-tentoonstelling is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van 2020. Het is tegelijkertijd een historisch document van bijna 150 beelden die indrukwekkende verhalen vertellen over gebeurtenissen dat jaar overal ter wereld.
WORLD PRESS PHOTO 2021 – Iconisch beeld van COVID-19

De winnende foto is gekozen uit 74.470 beelden die ingezonden zijn door meer dan 4000 fotografen uit 130 landen. De foto laat, het kan bijna niet anders, een coronabeeld zien. Winnaar Mads Nissen fotografeerde de 85-jarige Braziliaanse Rosa die na maandenlange isolatie door het COVID-virus, eindelijk weer geknuffeld werd door haar verpleegster in een verzorgingstehuis in São Paulo.
Een van de juryleden over deze keuze: “dit iconische beeld van COVID-19 herinnert ons aan enkele van de meest buitengewone momenten van ons leven, momenten die duizenden mensen uit de hele wereld hebben meegemaakt. De foto laat kwetsbaarheid zien, geliefden, verlies, scheiding en dood, maar ook, heel belangrijk: overleven. Dat alles wordt samengebald in dit beeld. En als je lang genoeg naar de foto kijkt, zie je ook vleugels: symbolen van hoop en ontsnapping.” Fotograaf Mads Nissen won met deze foto voor de tweede keer de World Press Photo van het Jaar en viel voor de derde keer in de prijzen bij World Press Photo.